Hizlaló gyógyszerek

 

Miután az orvos új tablettát írt fel, gyakran tapasztalhatjuk, hogy néhány kiló felkúszott ránk. Ennek oka, hogy egyes gyógyszerek szedése súlygyarapodást okozhat. A nadrág kellemetlen szorításán túl azonban fennáll a veszélye annak, hogy a hirtelen hízástól az egész anyagcserénk felborul. Idővel cukorbetegség, magas vérnyomás alakulhat ki, emelkedik a szívinfarktus kockázata.

Gyógyszerek, súlyos és kevésbé súlyos mellékhatásokkal

Pszichotróp szerek: antidepresszánsok és antipszichotikumok

A legtöbb, tartósan antipszichotikumot szedő páciensnek sajnos számolnia kell némi hízással. Ez a probléma a legtöbb antidepresszánsnál fennáll, de szerencsére a felesleges kilók megjelenése nem extrém mértékű.

A régebbi hatóanyagok kevésbé gyorsan akasztják ki a mérleget, azonban az újaknál már egy hét után is megfigyelhető a nem kívánt súlynövekedés.

Ahhoz, hogy megelőzzük a szívrohamot, úgynevezett bétablokkolót kell alkalmaznunk, mely kedvezőtlenül avatkozik be az energia-anyagcserébe, s ezen belül a glükóz-anyagcserét is szabályozza. A szervezet többek között kevesebb inzulint termel, és a testsúly is gyarapodhat.

hizlalo gyogyszerek1

Migrén- és fejfájást csillapító szerek:

Az aszpirin és más fájdalomcsillapító tabletták alkalomszerű használatakor szerencsére nem kell hízástól tartanunk, így ezeket nyugodtan alkalmazhatjuk.

Cukorbetegségre alkalmazott gyógyszerek:

A cukorbetegségnek a hízás eleve nemkívánatos velejárója, ezért sajnos sok cukorbeteg túlsúlyos. Tapasztalatok szerint sok páciens már az első hónapokban több kilót szed fel, ha az úgynevezett inzulin szenzitizálót kapja. Az inzulin injekcióval együtt megjelennek a kellemetlen mellékhatások.
Az inzulin gondoskodik arról is, hogy a vérereket a túlzott cukortöbblet ne károsítsa.  A vérből kijutó cukrot a szervezet újrafelhasználja, így a feleslegből zsírszövet alakul ki.

Epilepsziára alkalmazott gyógyszerek:

A szokásos epilepsziás roham elleni szerek között található néhány, melyek bizonyítottan hizlalnak. A legrosszabb azonban, hogy ezeket a gyógyszereket nemcsak néhány hónapig vagy évig kell szedni, hanem egy életen át.

Fontos a rendszeres súlymérés

Mit tehetünk a felesleges kilók ellen?

Először is vegyük figyelembe, hogy egyes szerek hízásra hajlamosító mellékhatása elsősorban statisztikai adat. Vagyis adott számú csoporton tesztelve a végeredmény a hízás irányába mutatott. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden egyes betegnél fennáll ugyanez a helyzet. Ha azt gyanítjuk, hogy súlygyarapodásunkat egy új gyógyszer okozza, mindenekelőtt beszéljünk kezelőorvosunkkal. A legrosszabb, amit tehetünk, ha leállunk a tabletták szedésével. A kezdetektől pontosan kövessük a testsúlyunk alakulását, és ne csak akkor vegyük észre a bajt, amikor már jelentős súlytöbbletet tapasztalunk.

Ajánlatos hetente testsúlyt és has körtérfogatot mérni, az adatokat lejegyezni, hogy objektív képet alkothassuk ezzel kapcsolatban.

Az antidepresszánsoknál és az epilepsziás szereknél léteznek már olyan alternatívák is, melyek karcsúsító tendenciát mutattak ki a páciensek körében.

Wellness
Fitnesz
Szépség
Egészség