Aloe vera, a sivatag sokoldalú kincse

Az aloe vera, a sivatagi liliom olyannyira sokoldalú és hasznos, hogy lehetetlen más növényekkel összehasonlítani. Belsőleg és külsőleg egyaránt felhasználható; kozmetikai szerként, orvosságként és élelmiszerekben is megtalálható. Már az őskortól nagyra becsülték a különböző kultúrákban gyógyító illetve ápoló hatását.

Az aloe verát külső megjelenése alapján gyakran a kaktuszokkal vagy az agávéval téveszthetjük össze, de növénytanilag a liliomok családjába tartozik.  Inkább egy jelentéktelennek tűnő, pozsgáslevelű, lédús növény.  Közvetlenül a felszín felett nő, rügyről szaporodik, és gyakran képez sűrű csoportokat. Szobanövényként a rövid gyökere köré rendeződnek rózsaformában a levelei. A szürkészöld levélfelszínek szélein kb. 2 mm hosszú tövisek helyezkednek el. A szabad természetben egy régi kinövés akár 10 méter magasra is megnőhet.

Kultúrnövényként az aloe vera meglehetősen igénytelen.  Jól viseli a száraz, meleg levegőt, és akár hosszabb időt képes kibírni víz nélkül. Nyáron a szabadban napos helyre tegyük és télen se tároljuk a hidegben.

Aloe vera növény

Eredetileg az aloe vera az araboktól származik. (Innen a neve: aloe, ami arabul keserűt jelent, mert a gél rétege a héjak között található, és ez keserű ízű. A „vera” megtoldás latinul valódit jelent, mely az orvosi felhasználhatóságára vonatkozik.)

A sivatagi területeken a forró és száraz klímához alkalmazkodva, a növény meglehetősen sok nedvességet és tápanyagot tárol a leveleiben. Világszerte, szinte minden meleg és száraz területen felbukkan.

Az aloe húsos levelei

A vastag, húsos aloe levelek víztároló szöveteiből levet nyernek ki,  ez a lédús, folyékony, nyálkás gél több mint 150 különböző, a szervezet számára fontos anyagot tartalmaz: vitaminokat, enzimeket, nyomelemeket, esszenciális zsírsavakat, telítetlen zsírokat, ritka cukorfajtákat, amino- és szalicilsavakat. Elmondhatjuk róla, hogy gyulladáscsökkentő, antibakteriális, sebgyógyító hatású és regeneratív tulajdonságokkal rendelkezik. Ezért mindenekelőtt bőrsérüléseknél használatos. Pl. úgy segít, hogy a napégés okozta tüneteket enyhíti, kisebb égéseknél rovarcsípéseknél, sérüléseknél és gyulladásoknál csillapító szer.

Emellett belső felhasználásnál is kiváló módszer. Tradicionálisan a hashajtó és tisztító hatása miatt alkalmazzák. Néhány indián törzsben a nők menstruációt előidéző szereként használják. Az immunrendszert is erősíti, a vérellátást javítja, és kedvező hatással van a közérzetünkre.
Az aloe vera felhasználása nagyon egyszerű. Amennyiben növényt ültettünk otthon, ahhoz, hogy teljes gyógyító ereje teljében legyen, minimum 3-4 évesnek kell lennie. Igény szerint vághatunk egy kis részt a leveléből és közvetlenül a kenjünk be vele a sérült bőrrészt. A sebet a növény gyorsan begyógyítja, és végül összeforr a bőrszövet.

Természetes orvosság

Természetesen a piacon szinte végelláthatatlan választék van krémekből, kenőcsökből, spray-kből, habfürdőkből, tusoló gélekből és testápoló aloe vera oldatokból. Az arc és testápolás mellett a napvédő termékek is megjelennek. Gyógyhatású készítményekben használják alapanyagként.

Már nemcsak természetes gyógymódként használható, hanem bekerült a konyhában is. A levelek szaftos húsos szeleteit vékonyan meghámozzák és a kis szeleteket joghurtokhoz, sűrű szószokhoz, salátákhoz adják hozzá. Az eredmény egy lágy, semleges íz élmény és szabadon lehet más hozzávalókkal is kombinálni. Ezen kívül a kövér, húsos levelek hámozva és panírozva zöldségszeletekhez kisütve vagy vöröshagymával és fokhagymával összevegyítve enyhe, fűszeres zöldségköretnek is kiváló. Nedvét kipréselve más gyümölcslevekkel keverve zamatos és ízletes nyári ital állítható elő.

Az aloe vera leve ízletes nyári ital

Vitathatatlan, az aloe vera gyógyhatása, de mellékhatásokhoz vezethet más orvosságokkal együtt történő alkalmazása. Ezért a hosszabb időn keresztül tervezett felhasználás előtt érdemes egy ebben járatos gyógyszerész véleményét kikérni.

Wellness
Fitnesz
Szépség
Egészség