Természetes gyógymód sportsérüléseknél

Írta: E. B. Semmel.

Bármilyen hasznos és egészséges szabadidős tevékenység a sportolás, és bármennyire elővigyázatosak is vagyunk, sajnos megeshet, hogy közben becsúszik egy könnyebb, rosszabb esetben súlyosabb sérülés. Néhányat azonban természetes módon is orvosolhatunk.

A sportolás közkedvelt és egészséges szabadidős elfoglaltság. Sok ún. civilizációs betegséget megelőzhetünk rendszeres sportolással, úgy mint a magas vérnyomást, cukorbetegséget, túlsúlyt. Gondoskodik a belső kiegyensúlyozottságról, segít a kapcsolatok kialakításában és a szociális kontaktusok ápolásában. A sport egy ésszerű mennyiségen belül rendkívül pozitív.
De sajnos, mindig újra közbejöhetnek a különböző sportsérülések, mint pl. rándulások, ficamok, zúzódások, nyílttörések és rosszabb események. Mialatt a súlyosabb sérülésekkel feltétlenül orvoshoz kell fordulni, addig a könnyebb horzsolásokat egy laikus is el tudja látni.

A „P-E-C-H” szabály

A legfontosabb rögtöni intézkedés minden sportsérülésnél az ún, PECH-szabály, amely tulajdonképpen egy német betűszó, a  P mint Pause: szünet, E mint Eis: jég, C mint Compression: kompresszió, H mint Hochlagern: megemelt fektetés szavak kezdőbetűjéből.
Szünet: Egy sérülésnél azonnal abba kell hagyni a tevékenységet, és végül a továbbiakban a terhelést is kerülni kell.

Jég: A gyors hűtés által az érintkező felületen a vérerek összeszűkülnek és ezáltal a duzzanatképződés és a véraláfutás csökken a fájdalommal együtt.
Kompresszió: Egy kompressziós vagy egy nyomókötés a duzzanatot és a vérzést csökkenti, továbbá ezzel tudjuk az ízületeket stabilizálni.

Megemelt testhelyzet: A magas fektetése a sérült testrésznek (lehetőleg a szív felett) csökkenti a vérzések és a duzzadások intenzitását.

Alkalmazzuk a P-E-C-H szabályt

Természetes gyógykezelések

A fájdalomkezelésnél a tompa erő behatására keletkező sérülések, mint a ficam, véraláfutások, zúzódások és húzódások kezelésére alkalmasak mindenekelőtt az illóolajok: kámfor, borsmenta, fenyőtű, és levendula, ezek mindegyike fájdalomcsillapító-szerként hat.

  • Az árnika pakolást és a fekete nadálytőt is sikeresen „bevethetjük”.
  • Duzzadások ellen létezik egy vadgesztenye magvakból álló készítmény, ezen kívül a körömvirág virágzata, a mezei zsurló és az orvosi somkoró is ajánlott.
  • Az ananász enzimjei, a bromelin és a papayáé, a papain is a duzzadás ellen hatnak.
  • Akut véraláfutásoknál az árnika virágzatát kell alkalmazni, a további gyógy folyamatban a fekete nadálytőt, kámfort és orbáncfüvet és vadgesztenyemagokat.
  • Zúzódásnál a szénavirág pakolás ajánlott.
  • A kámfor, vadgesztenye magvak és orvosi somkoró kiválóan alkalmas az ízületi szalag és ízületek sérülésénél.
  • Csonttörések esetén a kísérő terápiánál hagyományos orbáncfüvet, vadgesztenye magvakat, és orvosi somfüvet használjunk.
  • A szalmakalapot és a tajgagyökeret az immunrendszerünk pótlólagos védelmére tudjuk használni.

Alkalmazzuk a P-E-C-H szabályt

Figyelem! A zsíros termékek, a kenőcsök és a krémek kizárólag egészséges, ép bőrön alkalmazhatók.

A növényi gyógyszer a nyílt seb gyógyításánál már hosszú ideje hagyomány. Klasszikus módszer ez esetben alkalmazni a kamillát, az árnikát, a körömvirágot, az orbáncfüvet, a fekete nadálytőt és a keserűdiót, melyeket összességében külsőleg javasolt bevetni.

Vízhólyagok kezelése

Ha már kialakult a hólyag, vigyázzunk arra, hogy duzzadjon meg még jobban, és tapasszal ragasszuk le.

A feszes, rugalmas hólyagok ellen a legjobb módszer, ha sterilen nyitva hagyjuk azokat, és az elhalt bőrmaradványt eltávolítjuk. A nyílt sebet orbáncfűvel, perubalzsammal, kamillával, vagy ázsiai köldökfűvel kell kezelni, és végül lefedni.

A szellőző lábbelik és kesztyűk a bőrt szárazon tartják, szabályosan hagyják a hólyagot gyógyulni.

Edzés levezetés

Legtöbbször egy passzív nyújtózkodás vagy egy aktív megfeszítés az ellenkező (antagonista) izmokkal megoldja az izomfeszülést. Ehhez ajánlott a nyugtató lazítómasszázs orbáncfűkivonattal és a teafaolaj bedörzsölését. Ezekhez még kiegészítésképpen egy forró fürdő vagy meleg párna csillapítják a fájdalmat.

Wellness
Fitnesz
Szépség
Egészség