Fehér fogak fehérítő eljárással

Írta: E. B. Semmel.

Ha találkozunk valakivel, biztosak lehetünk benne, hogy ez első benyomást a szemei, majd a fogak alapján szerezzük és egy másodpercen belül eldöntjük, hogy szimpatikusnak találjuk vagy sem. A csillogó, fehér fogak csábító hatást és pozitív hangulatot biztosítanak.

Nem csoda tehát, hogy a fehér fogak utáni vágy, mindannyinkban él, éppen ezért az elszíneződött fogak fehérítése régóta tartó próbálkozás. Ennek érdekében különféle eszközöket is bevetettek a vállalkozó szelleműem, ami részben hatástalan, sőt még káros is lehetett.

Ma a fogakat hatásosan, óvatosan a zománc anyagát megőrizve fehérítik. Egy biztos, hogy a piacon található eljárások hatékonyságban, árban és kockázatban erősen különbözhetnek.

A szép fogsor a jó megjelenés egyik záloga

Fehérítőszerként szolgál a hidrogén-peroxid, amit a fodrászok a hajszín világosítására használnak. A készítmény a fogakba is behatol és a színezőanyagokat helyileg kémiailag úgy megváltoztatja, hogy szinte többet már meg sem jelennek. Minél több hidrogén-peroxidot tartalmaz a fehérítőeszköz, annál hosszabb a hatás, és annál világosabbá, fehérebbé válnak a fogaink.

A fogak elszíneződésének okai

A fogelszíneződéseket külső hatások okozhatják, pl. a színező hatású élvezeti cikkek vagy élelmiszerek, mint a kávé, a tea, a vörösbor, az üdítők, a dohányfüst. Ezek kívülről a fogakba hatolnak, és azokat elszínezik. Másrészt az gyógyszerek is (pl. az antibiotikumok), a fogszuvasodás, a hiányos táplálkozás (pl. kálcium hiány), az amalgám-tömés vagy egy elsorvadó fog is elszíneződést okozhatnak.

Fogfehérítő módszerek

Alapjában véve két módszert különböztetünk meg: az úgynevezett: otthoni-fogfehérítést és a power-t, úgymint hivatalos-fogfehérítést.
Fogfehérítésre otthon a gyógyszertárból vagy a drogériából vásárolt készítményt alkalmazhatjuk. Megvásárolhatók az ún. csíkok, amelyeket fel kell ragasztani, gélek, amelyeket úgy alkalmazunk, mint a fogkrémeket, s ezeket az előre gyártott sínekbe töltik. Minden ilyen termék elég könnyen beszerezhető, és naponta kétszer 30 perc hosszan, 2 hétig alkalmazható. Ezek kb. egy-fél óra múlva fejtenek ki egy enyhe világosító hatást, de ez viszonylag kevés fehérítőszert tartalmaz.

Fogfehérítés a fogorvosnál

Az ún. hivatalos fehérítést profi szakember végzi. Az itt alkalmazott anyagok lényegesen több fehérítőanyagot tartalmaznak, mint a szabadon vásárolhatók és hatásosabbak gyorsabbak is.
A felhasznált anyag agresszivitása miatt a kezeléseknél a fogínyt egy gumifedő réteggel védjük. Behatási idő után, kb. 15-30 perc után a fehérítő gél eltávolítható, a fogak polírozhatók és fluort is lehet rá használni, ami védelmet jelent a fogfelszín károsodásával szemben
Összességében elegendő 2-3 alkalmas fehérítés a fogorvosnál, és ez a hatás akár 2 évig is eltarthat.

A fogfehérítés kockázatai

A legbiztonságosabb módszer a fogfehérítésben a fogorvosi kezekben van: a lehetséges problémák a fogszuvasodással, szabadon álló fognyakakkal vagy zománcrepedésekkel adódnak, és adott esetben próbálják az elszíneződés okait helyretenni.
Az agresszív power-fehérítés nem teljesen kockázatmentes. A fehérítő mélyen a repedésekbe vagy a rossz fogakba hatol, és ezzel fájdalmat okozhat. Az érzékeny fognyaknál a fehérítőanyag a fog belsejét puhává és porózussá teszi és a fogzománc is közvetlenül a kezelés után törékennyé válhat, így a fog szuvasodásra hajlamosabb.

Különbség fogfehérítés után

Amalgám tömés esetén a peroxid gyorskenőcs is bocsáthat ki káros anyagokat, a régi töméseket ezért kell a fehérítőtől egy speciális lakkal leecsetelni. A tömések műanyagból is készülhetnek. Ezek rövid idő alatt megpuhulnak és hosszan, tartósan porózussá válhatnak.

Wellness
Fitnesz
Szépség
Egészség