Három egyszerű lépés, majd futás!

Írta: Raj Kriszta.

Mindig a „most” a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy a belső démont legyőzzük magunkban és elkezdjünk végre futni.  Akár fiatalok vagyunk, akár idősek, nők, vagy férfiak, karcsú vagy testes, a gyaloglás egészen egyszerű. Mindössze, amire szükségünk van: a motiváció és egy pár futócipő.

Első lépés

Le a kanapéról!!! Fokozatosan. Mi célból futunk? Mert a futás az egészségének jót tesz, vagy egy pár felesleges kilótól szeretnénk megválni?

Ha az első csoporthoz tartozik, legnagyobb problémájára valószínűleg egyszerű a megoldás, a motiváció és a rendszeres aktivitás. Ebben az esetben, egyszerűen a napi öt perces sétával kell kezdenünk.  Mihelyt rendszeressé válik ez a mozgássorozat, meghosszabbíthatjuk ezt az időtartamot pár perccel, addig, amíg minden nap fél órát nem gyalogolunk.

Kezdhetjük egészen óvatosan, felváltva a gyaloglást és a futást, végül is egy pár percet sétálni és végül újra futni, nem olyan megterhelő dolog.  Lassanként hosszabbítsuk meg a futási fázisok idejét és a gyaloglási fázisokat csökkentésük, amíg 30 percet egyhuzamban futni tudunk.

30 perc folyamatos futás (forrás:http://picgine.com/running)

Aki mindenképpen a futást kezdeményezők csoportjához tartozik – például a fogyás miatt aktivizálódtak, valószínűleg inkább hajlamosak már az első alkalommal a lehető legtöbb energiát elégetni. Jutalomként végül teljesen kimerültnek tűnnek és néhány napig egy fájdalmas izomláz totálisan kiüti őket – ettől hatékonyabb motivációgyilkosság nem is létezik.

Ha energiával teltek és ösztökéltek vagyunk, a legfontosabb feladat, hogy ezt megfékezzük. Kezdjünk először 5-10 percet futni és hosszabbítsuk meg minden alkalommal egy vagy két perccel, ameddig fél órát részletekben lefuthatunk.

Második lépés

A megfelelő tempó megválasztása. Aki hetente többször, ideális esetben ötször fél órát fut, a testsúlyát és fittségét minden további nélkül meg tudja őrizni. De a hatékony fogyásnál hosszabb és ritkább gyakorlásra van szükség, mely 40-60 percig is tarthat. Ezek végzése közben beszélgethetünk, de nem kell hosszas beszélgetéseket folytatni a politikáról vagy a filozófiáról. Mert aki keveset beszél, valószínűleg keményen edz. Fordított esetben a tempót elnyomja, ha túlhajszoltan lélegzünk, ez az időtartam alig 2- 3 összefüggő szó kimondására elegendő idő csupán.

Futás dinamikusan (forrás:rhedeg.co.uk)

Természetesen feszegethetjük néha a saját határainkat. Megemelkedett pulzusszámot eredményezhet pl. egy köztes sprint, és valamivel gyorsabb futást hetente is betervezhetünk, de a normális futási lendületnek kb. társalgás intenzitásúnak kell lennie.

Harmadik lépés

Elengedhetetlen egy jó futócipő. Egy átlagos napot összehasonlítva a futós nappal, 700 métertől 20 km-ig terjed a különbség. Ezt az utóbbi távot az korai elődeink cipő nélkül tették meg. Ezért 1 cm vastag, védő szaruhártya borította a talpukat, még az ízületeik, az ínszalagok, és az izmok is ennek az igénybevételnek megfelelően elég erősek volt. Mialatt a mezítlábas sétálásnál testsúlyuk 2-3- szorosát tudták elrugaszkodás után felfogni, ma egy jó futócipő nélkülözhetetlen egy futó számára. Hogy melyik futócipő a megfelelő, ez több tényezőtől is függ. A kezdők és a tapasztalt marathon futók is más-más cipőt részesítenek előnybe. Az atléta testfelépítésű futóknak más kívánalmaik vannak, mint a nagyobb, teltebb társaiknak. A nők is különböznek a férfiaktól. Az aszfalton ugyancsak szükséges más szerkezetű futócipő, mint az erdőben futásnál.

Fontos a jó futócipő (forrás:http://picgine.com/running)

Ettől kezdve lehetetlen személyre szabott ajánlatot adni. A futócipő kiválasztása az önuralmunkkal összeadva fontos tényezője a hosszú távú, sikeres futásnak. A legtöbb egészségügyi probléma egy kis odafigyeléssel és jó cipővel megelőzhető.

Térjen be egy szakboltba, és ne sajnálja az időt egy profi tanácsadásra. Miközben kedve szerint ruhákat választ, a cipővásárlásnál egyedül az Ön igényét és az anyag minőségét kell előtérbe helyezni.

Wellness
Fitnesz
Szépség
Egészség