Álmodozás egy saját szaunáról

Írta: E. B. Semmel.

Manapság a szabadidőnket szívesebben töltjük otthon. Ez új fogalomként a „Homing”-ként nevezhető meg. Előnyben részesítjük az főzőcskézést az étterem látogatással szemben, a kellemes összebújást a tévé előtt a mozi helyett, vagy kikapcsolódást a saját szaunánkban.

Az otthon egyre inkább a relaxáció helyévé válik, sőt, privát wellness-oázist is teremthetünk benne. Nem csoda tehát, hogy a szauna építés máris 1,6 millió háztartást érint Németországban, ennyire tehető a saját szauna tulajdonosok száma.

Az összesen 16 millió szauna látogatót megállapító statisztika alapján, - akik közül kb. 50 százalék használja rendszeresen a szaunát- várható, hogy ennek a fejlődésnek még hosszú ideig fog tartani.

Az elmúlt évtizedben a szaunát egy sötét zugba rejtették, míg napjainkban egyre inkább a közvetlen lakókörnyezet területén: egy szabaddá vált gyerekszobában, egy kihasználatlan tároló helyiségben vagy egy nagyra méretezett fürdőszobában –okos térkihasználással- nyújt lehetőséget a megvalósításra.

Szauna a lakásban

A modern szauna kabinok széles választéka minden kedvelő számára pénztárcáját kímélő lehetőséget kínál: az infraszaunától a fülke formától a hagyományos kabinokig, melyek masszív fából készültek vagy tüzelőfa elemekből , s mindezt exkluzív ékszerdobozzá alakítva.

A hagyományos szauna legtöbbnyire lucfenyőből készített kockára hasonlít, még üvegajtóval is rendelkezik. Az exkluzívabb modelleket modern formával, esztétikusabb, luxusosabb belső felszereltséggel készítik, nemes faanyagokból, impozáns arculattal, a legmodernebb technikával és innovatív designnal.

Egy szauna építésének alapfeltétele egy száraz helyiség, amely vízhatlan aljzattal rendelkezik.   Fontos a helység elégséges szellőztetési lehetősége és az erősáramú elektromos vezeték.
A szaunázás éppen úgy a lehűlésből és a pihenésből áll, és ezért szükséges a közelben egy kijárat a friss levegőre. Szükségünk lesz egy tusolóra és egy nyugvóhelyre, a tökéletes kikapcsolódáshoz.

Otthoni szauna

A szauna szíve, motorja az elektronikus tűzhely, hőszabályzóval ellátva. Köbméterenként kb. 1 KW teljesítmény szükséges.

Különböző gyártók ún. kombi tűzhelyeket is árulnak, amivel már a klasszikus finn szaunát kevesebb forrósággal is megvalósíthatjuk, így egy nedves gőzfürdő is üzemeltethető.
További alternatívaként szolgál az infravörös kabin, azoknak is, akik szív- és keringési elégtelenségben vagy krónikus ízületi megbetegedésben szenvednek. Száraz levegőt biztosít , enyhe hőmérséklettel.

Ellentétben a széles körben elterjedt szemlélettel, a szauna különösképpen nem költséges. Kisebb szaunák és infrakabinok már 1500 Euro-tól beszerezhetők, viszont a luxus modellekért mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Az átlagos szaunánál az áramköltség 3 óra hosszas igénybevétellel számolva csupán 3-4 euro.

Az alkalmi vételes akciók többnyire gyári hibás terméket rejtenek. A leggyakoribb probléma a kemencével és az anyaghibából van. A javítási költségeket is számolva, már az akciós ár sem kedvező. (Gyorsjavítástól kezdve a csillagos égig terjedő kiadásokig).

Szauna a nappaliban

Laikusként a minőségi és olcsó, pénztárca-barát áruk között a különbség alig észrevehető, ezért kell a szauna megválasztásánál szakember tanácsadását kikérnünk. Legjobb konzultálni a termék gyártójával, vagy a kereskedővel, akinek a szauna a szakterülete. A gőzfürdő és az infravörös kabinválasztásnál ugyanolyan fontos a hozzáértés, mint a masszív fa-szauna modelleknél. Léteznek egyedi igényekre és méretre szabott változatok is. Ezek minőségi és értékes darabok lehetnek az Ön otthonában.

Wellness
Fitnesz
Szépség
Egészség